Konzervujeme rastliny: sušenie v mikrovlnnej rúre

Sušenie rastlín v mikrovlnnej rúre je asi ten najrýchlejší spôsob. Navyše takto viete zachovať všetky farby, ktoré sa zvyknú pri sušení na slnku, či v prievane znehodnotiť.  Nehodí sa však pre všetky druhy a aby sme boli s výsledkom spokojní, musíme postupovať veľmi opatrne.
V prvom rade je potrebné zvoliť správne druhy rastlín. Príliš jemné stopky, lístky, či samotné lupene, by nám v mikrovlnnej rúre zhoreli na popol. Navyše je to i dosť nebezpečné, pretože takýto jemný, rastlinný materiál, začne horieť v priebehu pár sekúnd.

úroda
 
Niektoré druhy rastlín vhodné na sušenie v mikrovlnnej rúre:
 

  • nechtík lekárky (kvety)
  • chmeľ
  • ruže
  • pivónie
  • drevnaté časti rastlín- stopky
  • trávy
  • niektoré druhy zeleniny (napríklad okrasná kukurica)
  • pšenica
  • lusky

 
Postup sušenia
 
Rastliny, ktoré chcete vysušiť, rozložte na keramický tanier, ktorý môže ísť do mikrovlnnej rúry. Naraz ich nesušte príliš veľa. Keď na nich začne pôsobiť teplo, vlhkosť, ktorá z nich vychádza spôsobí, že sa začnú variť a nie sušiť. Je ideálne ak tanier nezakryjete plastovým krytom, ktorý bežne prikrývate zohrievané pokrmy. Aj v tomto prípade, by nadmerná vlhkosť poškodila rastlinný materiál. ak máte možnosť, na mikrovlnnej rúre nastavte najnižšiu teplotu. Pokiaľ nemáte s danou rastlinou skúsenosti, vždy ju sušte maximálne desať sekúnd. Potom ju skontrolujte a ďalší čas odhadnite podľa toho, ako na ňu zapôsobil takto krátky čas. Ak si stupne nastaviť nemôžete, vyskúšajte sušenie pri klasickom režime na ohrev jedla, poprípade zvoľte ten na rozmrazovanie.

květ
 
Ak sa vám budú zdať rastliny na dotyk dostatočne suché, pred uskladnením ich vždy nechajte vychladnúť. Inak by sa vám zaparili a zhnili.
 
V mikrovlnnej rúre viete rastlinky vysušiť za pár sekúnd. Pri tomto procese je z nich totižto doslova vytiahnutá všetka voda. Tento postup však vykonávajte iba pri kvetoch, ktoré chcete použiť na dekoračné účely. Napríklad bylinky, sušte vždy v klasickej rúre, sušičke na ovocie, alebo na slnku. V mikrovlnke, by ste ich znehodnotili.