Podporte svoju imunitu. Postačí vám k tomu obyčajná kapusta.

Kapusta patrí k plodinám, ktoré sa na našom území pestovali už od nepamäti. S najväčšou pravdepodobnosťou ju k nám doniesli Kelti, približne v roku 500 pred našim letopočtom. Keďže náš národ, patrí k tým vynaliezavejším, ľudia veľmi rýchlo prišli na to, ako kapustu uchovať aj na zimné obdobie. Začali ju nakladať do sudov a tak vznikla naša milovaná kyslá kapusta.

kapusta
 
Čerstvá, varená, alebo kysnutá?
 
Čerstvá kapusta v sebe ukrýva taktiež mnoho dobrého. Kvasením sa však jej pozitívne účinky na naše zdravie znásobujú. Pokiaľ však kyslú kapustu neobľubujete, doprajte si určite aspoň tú čerstvú. Pokojne aj vo varenom stave, napríklad v haluškách, pirohoch, či na sladko ku kačke. Pokiaľ netrpíte zdravotnými ťažkosťami, kapustu môžete konzumovať pokojne každý deň. Samozrejme s mierou.
 
Kapusta obsahuje :
 

  • vitamín C
  • vitamín K
  • vitamín E
  • vitamíny skupiny B
  • kyselinu listovú
  • draslík
  • horčík
  • železo
  • vápnik
  • zinok
  • kyselinu pantoténovú
  • betakarotén
  • bielkoviny
  • vlákninu
  • organické kyseliny

 
Surová kapusta:Obsahuje najviac vitamínov a ostatných prospešných látok. Pre niekoho, však môže byť ťažšie stráviteľná. Ak chcete, aby nestratila to dobré, ale zároveň nespôsobovala tráviace ťažkosti, najmä v podobe nadúvania, pred konzumáciou ju krátko sparte.
 
Varená kapusta:Stráca najme vitamín C, ale i ostatné látky. Čím dlhšie ju tepelne upravujeme, tým menej dobrých látok obsahuje. Na druhej strane je však lepšie stráviteľná.

salát
 
Kvasená kapusta:Zanecháva si väčšinu prospešných látok. Obsah vitamínu C je však ešte vyšší. Na rozdiel od čerstvej kapusty, obsahuje vyššie množstvo vitamínu B12, ktorý vzniká práve pri procese kvasenia. Podľa niektorých názorov, je kyslá kapusta práve tou najzdravšou verziou.
 
Zdravotné účinky
 
Vďaka vyššie spomínaným látkam, ktoré kapusta obsahuje, má na náš organizmus neskutočne pozitívny vplyv. Zabraňuje vzniku srdcových a cievnych ochorení, udržiava pevné kosti a zuby, prečisťuje krv, tráviacu sústavu, udržiava zdravú črevnú mikroflóru, podporuje imunitný systém, chráni naše oči a v neposednom rade pôsobí protizápalovo.